Jó gyakorlat

2019. január 26.

Szabolcsi Modellprogram - az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága támogatásával

8 szabolcs megyei óvoda összefogott, hogy közösen mintegy 1000 gyerek, többségükben hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű óvodás csoportos szenzomotoros szűrését valósítsák meg. Pedagógusaik vállalták, hogy a Jutalom Vagyok megfigyelési jegyzőkönyvek eredményeit figyelembe veszik a napi aktivitás szervezésében. A cél, hogy növekedjen a később iskolakezdő korba lépő gyerekek iskolaérettségi aránya, illetve még később az általános iskolát el is végzők aránya. A pedagógusok fejlesztési munkájáról egy év mulva, kontrollszűrés keretében tervezünk visszajelezni az intézményeknek. A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága 100%-os finanszírozásában valósul meg.

WEBbeteg.hu interjú

2017. november 15.

- Miért fontos a szenzomotoros szűrés?

- Bölcsődés és óvodás korban a gyerekek észlelése és mozgása között még közvetlen összefüggés van (szenzo motoros). Ezért ebben a korban a szenzomotoros szemléletű megfigyelés alapján lehet a gyerek mozgásállapotára legmegbízhatóbban következtetni - az eltérő fejlődés jelei ebben a korban szenzomotoros szemlélettel összeállított feladatsor végrehajtása közben figyelhetők meg legkönnyebben. Amikor a Jutalom Vagyok módszertan játékos feladatsorát végzik a gyerekek, a megfigyelő szakértő közvetlen képet kap a gyerek szociális viselkedéséről, kitartásáról, frusztrációtűréséről csakúgy, mint az észlelés működéséről pl. a látás, hallás, tapintás és egyensúly terén.

- Ha időben észreveszik a problémát, van-e lehetőség korai korrekcióra, esetleg hamarabb megindulhat az egyéni fejlődés a gyerekeknél?

- Igen, van lehetőség a korrekcióra, és minél korábban szűrjük a gyerekeket, annál inkább. A terápiás szakember felkeresése egyébként csak az egyik lehetséges ajánlásunk. Sok esetben látjuk úgy, hogy apróbb eltérések spontán korrekciója „házon belül” is megsegíthető. Ilyenkor ötleteket adunk a pedagógusnak illetve a szülőnek, hogy milyen mozgáselemeket gyakoroljanak, vagy éppen milyen játékos feladatokat végezzenek gyakrabban a gyerekkel.

- Hány éves korban ajánlott a szűrés elvégzése?

- A szűrést 2 és 6 éves kor között minden gyereknél javasoljuk legalább egyszer elvégeztetni. Fontos, hogy gyermek a szűrés időpontjában már otthonosan mozogjon a környezetében, legyen túl az óvodai vagy bolcsődei beszoktatás hetein, hónapjain. Másrészt fontosnak tartjuk, hogy a szűrést követően, de még iskolakezdés előtt legyen legalább egy év az esetleg szükséges korrekciókra. Amikor egy intézményt meglátogatunk, ezek azok a szempontok, amelyek meghatározzák, hogy az ott ellátott gyerekek közül ki vesz részt a szűrésen, és ki nem.

- Statisztikai adatok: hány gyereket szűrnek ki, akinek ilyen jellegű problémája van?

- Nehéz átlagot mondani, mert az eredmény óvodánként nagyon eltérő. Néhány óvodában ahol gyógypedagógus is részt vesz a mozgásfoglalkozásokon, igen jó mozgásállapotban vannak a gyerekek. Egyes intézményekben viszont a részletes állapotfelmérésre javasoltak aránya eléheti akár a 30%-ot is. Előfordulhat, hogy egy 100 gyereket ellátó óvodában 20-30 gyereket javaslunk állapotfelmérésre, ugyanennyi gyereknél adunk mozgásötleteket a „házon belüli” korrekcióra – a többiekkel pedig együtt ünnepeljük a „különösebb tennivaló nincsen” szakértői véleményt.

- Miért fontos, hogy bölcsődében, illetve óvodában végezzék a szűréseket?

- Tudomásunk szerint a Jutalom Vagyok módszertan és technika az egyetlen olyan az országban, amely a gyereket a megszokott környezetében, a megszokott nevelői vezetésével, a megszokott csoportjában, a megfigyelő szakértő személyes jelenléte jelentette torzító hatás nélkül képes megfigyelni és értékelni. Mi ugyanis személyes jelenlét helyett a terem sarkaiban elhelyezett kamerákkal videókra vesszük a foglalkozást, amelyet azután mozgásszakértő szakembergárda dolgoz fel. A gyerekeknek így nincs miért kompenzálniuk, a természetes szociális viselkedését fogjuk látni egyebek között egy akadály előtti tumultusban, a sorára várakozás növekvő feszültségében, a nevelőkkel folytatott interakcióiban stb. Ezek a megfigyelések sem a szülővel hatszemközti, sem a gyerekkel négyszemközti vizsgálati helyzetben nem rekonstruálhatóak.

- A Jutalom Vagyok projekt keretén belül mit tekintenek feladatuknak?

- Víziónk és vágyunk, hogy az iskola első osztályába belépő minden gyerek ismerje a felfedezés örömét, legyen kiváncsi az új dolgokra. A szenzomotoros szűrés, az észlelés alapú reagálások megfigyelése megbízhatóan jelzi előre a gyereknek ezt a képességét vagy ennek a hiányát. Másrészt szeretnénk az országban létező prevenciós erőfeszítésekhez illeszkedni. Nagyra értékeljük mind a védőnők korai szűrését, mind a pedagógiai szakszolgálatok iskolaérettségi szűrését. A gyerek korát tekintve e kettő között vagyunk éppen, módszertan tekintetében pedig tőlük egészen eltérően, személyes jelenlét nélküli megfigyelést végzünk a gyerek megszokott köznyezetében, csoportos helyzetben.

- Hogyan és hol szervezik a szűréseket?

- Országszerte végezzük a szűréseket. Istennek hála, egyre több segítségünk van – helyi gyermekfejlesztő szakemberek, fejlesztőházak személyében – akik fejlesztői kapacitásukat folyamatosan igazítják a növekvő igényekhez, és akik kapcsolatot is tartanak területük intézményeivel, óvodákkal és bölcsődékkel. Ilyen helyi partnereket továbbra is keresünk.

- Hogyan érhető el a szervezet?

- Intézményvezetői forrodrótunk a 06 20 775-9411 telefonszám, ahol projekt koordinátora, Tóth Péter várja az érdeklődéseket.

A Pécs Kertvárosi Óvoda visszajelzáse

2017. augusztus 8.

Nagyon köszönjük a minőségi munkát, a profizmust, amivel nagyon ritkán találkozom. Általában csak ígéreteket kapunk , amit hosszan tartó alkudozások követnek.
Élmény volt Veletek dolgozni! Az eredmények stabil, megbízható alapot nyújtanak a további munkánkhoz! Gyerekeink nevében csak köszönettel tartozom és bízom a hosszútávú együttműködésünkben!
További szép nyarat és jó pihenést kívánok!
Kakas Anikó, intézményvezető, Pécs Kertvárosi Óvoda Enyezd utcai 2. sz.Tagóvodája

A halmaji intézményvezető visszajelzése

2017. május 17.

Nagyon megörültem annak a lehetőségnek, hogy ingyenes szenzomotoros szűrésre lehet pályázni az óvodáknak. Azonnal jelentkeztem, mert nagyon jónak találom a gyermekek vizsgálatát, hiszen annál fontosabb nincs, hogy a gyermekek fejlődésében bekövetkezett rendellenességeket minél előbb felfedezzék, orvosolják és így az iskolai élet zökkenőmentesebb legyen számukra.
Amikor kiderült, hogy a mi óvodánk kapta meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezt a lehetőséget kimondhatatlanul boldog voltam, szinte elhinni is alig akartam. Az ingyenesség egyik feltétele a tájékoztatói nap megszervezése, megrendezése volt, így a környék óvodavezetőinek meghívót küldtem e-mailben illetve telefonon is felhívtam őket. Izgultam, hogy eljönnek-e, hasznosnak találják-e ezt az információt, a csoportos mozgásvizsgálatról szóló tájékoztatást. Amikor eljött a várva várt nap már tudtam, hogy nyolc kolléga érdeklődik, illetve jön a rendezvényre. A legnagyobb meglepetésemre ezen a napon érkezett meg egy nagy LCD monitor, amit szintén pályázatból a Szerencsejáték Nonprofit kft.-nek köszönhetően nyert az óvodánk. Így ennek segítségével egy nagyon exkluzív, kellemes, közvetlen hangulatú előadásban volt részünk, ahol a jelenlévők megismerhették a szenzomotoros vizsgálat eddigi eredményeit, a vizsgálat menetét és annak végeredményét is. Közben többüknek felcsillant a szeme, mert mindenki érzi és tudja, hogy igenis szükséges volna minden óvodás gyermek számára az ilyen jellegű összetett vizsgálat, hogy az esetleges fejlődésükben bekövetkezett problémákat orvosolni tudják az iskolai élet megkezdése előtt. Az itt élő családok ezt nem engedhetik meg maguknak, de még az önkormányzatok sem tudják finanszírozni a vizsgálat költségeit. Délután folyamán elmondhatták véleményüket, tapasztalataikat, mindennapi gondjaikat is a jelenlévők. Kitűnő hangulatban folyt a délután, olyan jól sikerült, hogy a vezető kollégák alig akartak hazamenni, mindig volt kérdésük, akadt megbeszélni való is. Irigykedtek ránk azért, hogy nálunk ez megvalósulhatott, érdeklődtek, hogyan szereztem erről tudomást.
Hálás vagyok Tóth Péter úrnak az ingyenes szenzomotoros vizsgálatért és azért a kitűnő, kötetlen, felejthetetlen tájékoztató napért, hisz ennek köszönhetően a térség több intézménye is megismerhette az Ajándék Családsegítő Alapítvány munkáját, a vizsgálat menetét, előnyét és szükségességét. Óriási élményt jelentett számomra ez a két nap.
Nagyon szépen köszönöm a saját, a kollektíva és a szülők nevében a lehetőséget és magát a szenzomotoros vizsgálatot.
Halmaj, 2017. május 17.
Tisztelettel és szeretettel:
Zsírosné Becse Gizella sk. intézményvezető

Pályázati forrás nyílt a csoportos szűrésekre!

2017. április 20.

1.4MFt pályázati forrásunk nyílt, amelynek terhére csoportos szűrést végezhetünk intézményi költségtérítés nélkül. Innovatív, a környezetükben működő más intézmények felé is felelősséget érző intézményeket keresünk, ahol legfeljebb 6 csoport csoportos szűrését referencia jelleggel, nulla forint intézményi térítés mellett fogjuk elvégezni. Megyénként egy bölcsődét és egy óvodát keresünk, amely bírja a következő jellemzőket:

 • Korcsoportonként ellát legalább 15 gyereket (korcsoportok bölcsőde esetén: 12-18, 18-24, 24-36 hónapos gyerekek, óvoda esetén: 36-48, 48-60, 60-72, 72-84 hónapos gyerekek),
 • Otthont ad egy tájékoztató napnak, melyre meghívja a területén működő hasonló intézményeket,
 • A csoportos szűrést követően megosztja tapasztalatait, nyilvánossá teszi véleményét a csoportos szűréssel, és annak hosszú távú hatásával kapcsolatban.
 • Jelentkezéshez kérjük, írjon egy emailt az info@jutalomvagyok.hu címre "referencia intézmény" tárgy megjelöléssel.

  Rádióban voltunk. Karc FM 105,9

  2017. március 29.

  Csesznák Anikó a műsorában a Jutalom vagyok Korai Szenzomotoros szűrésről kérdez.
  Meghallgatható a rádió honlapján, kattintson ide.

  Referencia intézményeket keresünk

  2017. február 10.

  Innovatív, a környezetükben működő más intézmények felé is felelősséget érző intézmények vezetőit keressük, ahol a csoportos szűrést referencia jelleggel a költségek 50%-ának térítése mellett szeretnénk elvégezni. Megyénként egy bölcsődét és egy óvodát keresünk, amely bírja a következő jellemzőket:

 • Korcsoportonként ellát legalább 15 gyereket (korcsoportok bölcsőde esetén: 12-18, 18-24, 24-36 hónapos gyerekek, óvoda esetén: 36-48, 48-60, 60-72, 72-84 hónapos gyerekek),
 • Otthont ad egy tájékoztató napnak, melyre meghívja a területén működő hasonló intézményeket,
 • A csoportos szűrést követően megosztja tapasztalatait, nyilvánossá teszi véleményét a csoportos szűréssel, és annak hosszú távú hatásával kapcsolatban.
 • Jelentkezéshez kérjük, írjon egy emailt az info@jutalomvagyok.hu címre "referencia intézmény" tárgy megjelöléssel.

  Vélemények

  2017. január 5.

  Zászkaliczky-Móritz Dóra óvodavezető, Gödöllői Református Óvoda:
  "A Jutalom Vagyok szenzomotoros szűrés részben igazolta a sejtéseinket, részben felhívta a figyelmet néhány finom korrigálnivalóra. A megfigyelések jól dokumentáltak, az egyéni jegyzőkönyvek a szülők számára is érthetőek voltak. A szűrés eredménye a pedagógusainknak is jól használható visszajelzésnek bizonyult."

  Dr. Sziliné Tarnóczy Ilona mozgásszakértő, TSMT terapeuta:
  "A Jutalom Vagyok project jó módszer arra, hogy egyszerre több gyereket tudjunk szűrni korcsoportonként külön-külön előre megadott szempontsorok szerint. Jó a technikai felszereltség, jó minőségű videók és hatékony dokumentáló szoftver segítik a gyerekek megfigyelését. A gyerekeknél előforduló eltérő fejlődés így csoportos helyzetben is látható, javaslatot tudunk tenni további vizsgálatokra, akinél szükséges."

  Tájékoztató nap

  2016. november 30.

  A csoportos szűrés iránt érdeklődő intézmények részéről megfogalmazódott az igény a szűrés gyakorlati megvalósításának részletes megismerésére. Ezt érzékelve TÁJÉKOZTATÓ NAPOT tartottunk. Fókuszok: módszertan, gyakorlati megvalósítás, finanszírozási lehetőségek.

  Tudósítás az RTL Kub Bababörze műsorában

  2016. október 30.

  Az RTL Klub Babaörze műsora velünk indult el. A műsor első kiadásába meghívták a Jutalom Vagyok Korai Szűrés Projektet. "Forradalmian új", ez a jelző talált meg minket a műsorban, köszönjük.

  Reméljük, számos intézményvezető figyelmét sikerült felkelteni a csoportos szűrés fontosságára.

  Módszertan

  2016 szeptember 1.

  Az elmúlt napokra összeállt a Jutalom Vagyok Csoportos szűrés módszertana. A protokol megalkotásának közös munkájában Lakatos Katalin (BHRG), Szerdahelyi Márton (Alapozó Terápiák), Klein Margit (Dévény Alapítvány), Donauer Nándor (DSZIT) és Huba Judit vettek részt. A tudásanyag korcsoportonként tartalazza az 1-7 éves gyerekek csoportos videós vizsgálatához szükséges foglalkozásterveket, előírásokat, megfigyelési és értékelési szempontokat, amellyel az eltérő fejlődés gyanúja nagy valószínűséggel megállapítható.

  A mai napon elkezdtük az óvodák, bölcsődék és családi napközik megkeresését.

  Műhelymunka-nap

  2016 június 30.
  teszt kép

  Műhelymunkanapot szerveztünk a reményeink szerint rövidesen széles körben alkalmazott csoportos szűrés módszertanának megalkotására.

  Terápiás irányzatok vezetői, szakmai tekintélyek, valamint a törvényalkotás és a szakmai végrehajtás egy-egy képviselője alkotta a meghívottak körét. Ezen a napon elkezdődött az a munka, amelyben a lehető legszélesebb nézőpont érvényesül a szakemberek között, és amely az egyes terápiás irányzatok minimum elvárásait kielégítő konszenzust eredményez. Az egységes szűrési protokolt várhatóan már szeptembertől tesztelni tudjuk a szűrési igényt jelző intézményeknél.

  Előadás

  2016 június 18.

  Ismertettük a Jutalom Vagyok Csoportos Szűrést a Magyar Logopédiai Társaság idei konferenciáján.

  A Pataki László Tanár Úrral közös előadásban megvizsgáltuk a hallási túlérzékenység vizsgálat beépítését a távszűrés modelljébe.

  Az előadás anyaga

  Országjárás

  2016 Május.

  Ebben a hónapban országjárást tartottunk. Elmondhatjuk, hogy sikerült eljutnunk minden olyan településre, ahol áldozatkész helyi aktivista anyuka megfelelő helyszínt talált és összefogta a helyi koordinációt.
  Köszönjük mindenkinek a szervező munkát!

  Sok szülő kétségeit eloszlattuk, néhánynak pedig segítettünk, hogy elszánja magát a gyermekét további vizsgálatra vinni. Sok tapasztalatot szereztünk magunk is, amit fel fogunk használni további munkánk soránk.
  Köszönjük mindenkinek a részvételt!

  Ajándék Családsegítő Alapítvány
  www.ajandekalapitvany.hu
  2040 Budaörs, Tavasz u. 56.
  info@jutalomvagyok.hu, +36 20 775 9411