Miért van szükség a szenzomotoros szűrésekre?

Egyre több a "diszes", a magatartászavaros, a tanulási nehézség valamilyen formájával küzdő gyerek az iskola első osztályában. Ennek csak részben oka az, hogy bizonyos tünetegyüttesek nevet kaptak, és könnyebb a szakembereknek kategóriákban gondolkodni. Általános vélemény, hogy a megváltozott életkörülmények, a mozaik családi háttér, a munka mellett a gyerekre jutó kevesebb idő, a tvnézés, esetleg már óvodás korban a videójátékok a korábban fizikai mozgással töltött szabadidő helyett, hogy ezek okozzák a jelenséget. A magatartászavart pedig egyesek éppen nem probléma-előzményre, hanem éppenhogy kiemelkedő teljesítményre vezetik vissza. A magatartászavaros gyerek sokszor előbb felfogja a dolgok csízióját, ezért nem köti le őt az a dolog annyi időre, mint a társait. Ha ezek a gyerekek már korai óvodáskorban megfelelő figyelmet kapnának, a "diszes" gyerekek száma jelentősen, akár háromnegyedével csökkenne.

A Jutalom Vagyok Csoportos szenzomotoros szűrés erre fókuszál. Eltérő fejlődési jeleket keres az előírt szűrésfoglalkozást végző gyerekcsoportban, és ezeket a jeleket visszajelzi megfigyelési jegyzőkönyv formájában. Azután vagy gyakorítandó mozgáselemeket javasol, ami az óvodában és otthon is gyakoroltatható, vagy súlyosabb eltérések esetén terápiás szakember részletes állapotfelmérését javasolja a szülőnek. Az eredmény mindenesetre az, hogy a gyermek eltérő fejlődése napvilágra kerül, és a pedagógus elvégezheti ill. a gyermek szülei elvégeztethetik a szükséges fejlesztési korrekciót. A projekt hasznosságát a különösen hatékony csoportos vizsgálati forma mellett két irányban is látjuk. A társadalmi hatás az iskola első osztályában érezhető leginkább egyrészt a tanító oldalán, akinek kevesebb időt kell az osztály fegyelmezésére fordítania, másrészt a gyerek oldalán, akinek az első élménye a tanulással, az új ismeret befogadásával kapcsolatban nem a kudarc lesz, hanem a sikerélmény, a kielégülő kíváncsiság – ennek életre szóló hatásával együtt.

Számszerűsítve: Ma 100 első osztályos közül országos átlagban mintegy 30 mutat eltérő fejlődési tüneteket. A szűrés és a korrekciós foglalkozás ezt a számot általános szakértői vélemények szerint negyedelni képes. Vagyis a sikeres megvalósítás bő 20 gyereken segíthet a 100-ból. Aminek eredménye, hogy a következő generációban a "deviáns" és "meg nem értett zseni" aránya drasztikusan csökken a fegyelmezett, szorgalmas, az eredményeikért kitartóan küzdő emberek javára. 100 gyerekből 22-vel többen válhatnak a(z) (ön)megvalósításban örömet találó sikeres felnőtté!

Milyen szakmai kapcsolatokba ágyazott a tevékenység?

A projekt szakmai kapcsolatai a csoportos szenzomotoros szűrés módszertanának megalkotása során alakultak ki. Ezt a hazai gyermekfejlesztő terápiás iskolák alapító emberei (Szerdahelyi Márton Alapozó terápiák, (néhai) Lakatos Katalin BHRG, Donauer Nándor Dr. neuropszichológus, Hubikné Klein Margit Dévény Alapítvány és Huba Judit szomatopedagógus) állították össze egy 2016 nyarán rendezett workshop keretében – míg Czeizel Barbara (Budapesti Korai Fejlesztő) a kezdetektől érdeklődésével tünteti ki a projektet. A résztvevők által összeállított szűrési protokol korcsoportonként különböző feladatokból illetve inger-előírásokból áll, amelyre adott reakciókat figyeljük meg és értékeljük ki. A projekt végrehajtását intelligens hálózati ügyviteli program támogatja, amely segíti az intézmény megkereséseket, támogatja a videofelvételek kezelését és kiértékelését, automatizálja a megfigyelési jegyzőkönyvek megírását, és menedzseli a támogatások felhasználását.

Hogyan történik a csoportos szenzomotoros szűrés?

Az Intézmény megrendelését követően egyezetjük a szűrés lehetséges időpontját, majd dokumentum egységcsomagot küldünk, benne az igényelt korcsoportokra vonatkozó foglalkozási tervek, részletes instrukciók, meghívó minta a tájékoztató napra, szülői hozzájárulás minta, pedagógus kérdőív a gyerekjellemzésekhez, és a csoportos szűrésre vonatkozó szerződéstervezet. Ezt legalább két héttel követi (ez az idő a szülői hozzájárulások beszerzésére szükséges) a szűrés dátuma. A szűrés időpontjában a technikusunk a helyszínre látogat, 4 kamerával rögzíti a foglalkozásokat, felügyeli a technikát és asszisztál a foglalkozásokon szükség szerint. A foglalkozásokat a gyerekek saját óvodapedagógusai vezetik. A szűrés után a központi szerverre töltjuk fel a videofileokat, és megnyitjuk azokat a távoli kiértékelő kollégák előtt. A szakértők ezután tetszésük szerinti időben letöltik a videókat és kiértékelnek. Az elkészült jegyzőkönyveket a foglalkozásokat követő 30 napon belül küldjük el. Ekkor esedékes a költségek lehívása.

Mi a szűrés eredménye?

A szűrés eredménye gyerekenként egy-egy egyéni megfigyelési jegyzőkönyv. Ez a jegyzőkönyv a megfigyelések leírásán túl fotókat és ajánlást is tartalmaz a hogyan továbbra vonatkozóan. Az eltérő fejlődés enyhébb jeleit mutató gyerekek korrekciója az óvodán belül valósulhat meg – amihez megfelelő eligazítást nyújtunk az óvodapedagógusnak illetve a szülőnek. A nagyobb mértékben eltérő gyerekek tekintetében általában mozgásterapeuta részletes állapotfelmérését javasoljuk.

Kinek az érdeke, hogy óvodai szűrések történjenek?

A szűrés első sorban a gyereknek, illetve szüleinek az alapvető érdeke.
Úgy ítéljük azonban, hogy a projekt megvalósulása népgazdasági érdek is. Ezért egyedi kérelmet nyújtottunk be a Miniszterelnöki Hivatalhoz a szűrések hosszútávú finanszírozására országos szinten – amely kedvező döntés esetén - legkorábban 2018-tól biztosít forrást a javasolt felmenő rendszerben (vagyis az óvodát a következő 5 évben kinövő gyerekek szűrését ez várhatóan nem oldja meg). A szűrések megvalósulása intézményfenntartói / önkormányzati érdek is. Az általános iskolák színvonalának megtartása ugyanis összefüggésben van az óvodai szenzomotoros szűrések megvalósulásával.

Örömmel látjuk, hogy néhány városban társadalmi összefogás formálódik, és a helyi nagyfoglalkoztatók - talán egyben szülők is - helyzetbe hozzák óvodáikat a szűrés megrendelésére. Bízunk benne, hogy ez jó gyakorlattá, a helyi óvodák támogatása általánossá válik. Társadalmi összefogásra hívó oldalunkon erre bíztatunk.

Milyen költséggel jár a csoportos szenzomotoros szűrés?

A csoportos szűrést maximum 15 fős, azonos korú gyermekekből álló csoportokban végezzük. Egy csoport szűrésének a költsége 58,000 Ft. Egy átlagos óvoda minden ellátottjának csoportos szűrése az intézmény méretétől és a gyerekek korcsoport eloszlásától függően 5-10 csoportban, nagyságrendileg tehát 200-400 ezer forintos költségen valósulhat meg.

Jelenleg az Emberi Erőforráskezelő által folyósított 1,4MFt támogatás terhére végezzük a munkát, amely támogatást a szeptember végéig leszerződött szűrések kimerítik. Azután az intézmények és fenntartóik, illetve a helyi vállalkozók és szülők társadalmi érzékenysége együtt dönti el, hogy megvalósul-e területükön a szenzomotoros szűrés.

Ügyviteli rendszerünk támogatja a céltámogatások megadott cél szerinti felhasználását. Vagyis ha egy támogató megadja, hogy a települése melyik egy bizonyos óvodája szűrését szeretné támogatni, akkor támogatása a megadott intézmény ellátottjainak szűrésében fog hasznosulni.

Mit tegyen az ellátottjait féltőn szerető óvodavezető, ha az intézménynek nincs pénze?

Minden eszközével népszerűsítse a kezdeményezett társadalmi összefogást. Ossza meg felhívásunkat közösségi oldalain és küldje el a szülői levelezőlistára is. Fejezze ki óhaját személyesen is a szeptemberi évindító szülői értekezleten a szülők előtt. Készüljön fel a kérdésre, hogy a szűrés pontosan mennyibe kerül - kérjen tűlünk költségbecslést, ha még nem kapott. Akár egységes 3000 Ft szülői befizetések nyomán, akár egy-két társadalmilag érzékenyebb, megfelelő anyagi helyzetben lévő szülő cselekvése nyomán összeállhat a szükséges fedezet.

cél ikon

Cél

Célja az eltérő fejlődésű gyerekek felderítése és korrekciójának segítése. A projekt bölcsődéknek és óvodáknak kínál csoportos korai szenzomotoros szűrést.

cél ikon

Forrás

A csoportonkénti (legfeljebb 15 korcsoportonként azonos korú gyerek) szűrési költsége jelentős. Egy átlagos, 100-120 gyereket ellátó óvodában a szűrés 300-400eFt költségen valósulhat meg. Intézményvezetőként, ha idén nem is rendelkezik ilyen kerettel, próbálja meg beépíteni a jövő évi költségek közé.

cél ikon

Támogatás

A szűrések megvalósulásáért társadalmi összefogásra hívunk. Tudunk kezelni olyan támogatói óhajt, hogy a támogatás bizonyos körben (adott város, adott megye, adott irányítószám, vagy akár egy adott intézmény) megsegítésében hasznosuljon.

A támogatás felhasználásáról kérésre tételes elszámolással szolgálunk a támogató felé.

Kontakt:
Tóth Péter projektvezető
info@jutalomvagyok.hu
+36 20 775 9411

Projektgazda:
Ajándék Családsegítő Közhasznú Alapítvány 2040 Budaörs, Tavasz u. 56. www.ajandekalapitvany.hu
Bank: OTP Bank 11742173-20156488; IBAN: HU44 1174 2173 2015 6488 0000 0000; Swift-BIC: OTPVHUHB